Είδαμε την Παράσταση «Football – Το Παιχνίδι Της Ανθρωπότητας» – mix grill
Από Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης

Ο «Φ.» είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, γνήσιος και λαϊκός. Ένας από εμάς, φίλαθλος, οπαδός και λάτρης του ποδοσφαίρου.

Με την προειδοποίηση ότι κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά «ανά πάσα στιγμή η μπάλα μπορεί να βρεθεί στην εξέδρα» το «ποδοσφαιρόφιλο και μη», κοινό έχει την ευκαιρία να δει και να βιώσει μία άλλου τύπου παράσταση.

Το “FOOTBALL” είναι μια «σκληρή ματωμένη κωμωδία», ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.

Μαζί με το “LEOPOLD” (2017) και το “HIV” (2018) το “FOOTBALL” (2017) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, να γράψει αυτά τα έργα, γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των «χορτάτων» στην «πεινασμένη» Αφρική

Ο «Φ.» είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, γνήσιος και λαϊκός. Ένας από εμάς, φίλαθλος, οπαδός και λάτρης του ποδοσφαίρου. Μιλά για το άθλημα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ενώ δεν ξεχνά να αναφερθεί και σε ποδοσφαιρικούς θρύλους του παρελθόντος. Δεν  σταματά όμως εκεί. Εισχωρεί βαθύτερα στην ουσία του αθλήματος, στο αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να κλωτσάει αυτοσχέδιες μπάλες και τις παθογένειες του αθλήματος. Αναλύει και φωτίζει σκοτεινές και βίαιες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας και τον τρόπο που το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε σα μέσο έκφρασης παθών, αλλά και χειραγώγησης ανθρώπων και λαών.

Με τον συγγραφέα του έργου Θ.Τριαρίδη εκφραστή και θιασώτη της άποψης ότι «πρέπει να αγγίζουμε το κοινό κατά την διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης» και τον σκηνοθέτη Τριαντάφυλλο Δελή να διατηρεί την αμεσότητα του κειμένου έχουμε να κάνουμε με μια σύγχρονη αμφίδρομη και διαδραστική, παράσταση –πρόταση.

Ο σκηνοθέτης πιστός στο κείμενο, μετατρέπει το χώρο της σκηνής σε γήπεδο και διοργανώνει ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στον ηθοποιό του και το κοινό. Σαν σε προπόνηση: πότε συμπαίκτες, πότε αντίπαλοι, πότε «πασούλες» πότε «σουτ». Με την παραίνεση να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, οι θεατές παρακολουθούν, τον ήρωα μας, να εξιστορεί με απλό και συνάμα σκληρό λόγο, ιστορίες γνωστές και άγνωστες πότε με ένταση πότε με λυρισμό, χωρίς ποτέ να φτάνει σε υπερβολές και ακρότητες.

Ο λόγος ρέει, και στιγμές σιωπής σε προετοιμάζουν για την επόμενη λεκτική καταιγίδα που θα ακολουθήσει.

Με δεδομένο ότι ο μονόλογος ως θεατρικό είδος είναι ιδιαίτερο και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αποτελώντας για τους ηθοποιούς την απόλυτη ερμηνευτική πρόκληση, ο Σήφης Πολυζωίδης στο ρόλο του «Φ», είναι δυναμικός και αέναος.
Από την πρώτη «μπαλιά» κερδίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας με τους θεατές και τους κάνει ιδανικούς συμπαίκτες του. Οργώνει το γήπεδο-σκηνή και κυριολεκτικά «ιδρώνει» την φανέλα, η οποία όχι αδίκως, του ανήκει δικαιωματικά.

Η κίνηση της Πασχαλιάς Ακριτίδου είναι εναρμονισμένη με την ροή του λόγου, του ήρωα: με ρυθμό, ζωντάνια και με αναταράξεις στα σημεία που πρέπει.

Η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Οικονόμου είχε ενεργή συμμετοχή στην επιτυχία της παράστασης καθώς υπηρέτησε πιστά το κείμενο και την ροή του, και δημιούργησε ατμόσφαιρα στις εντάσεις του.

Το ίδιο συνέβαλε σ’αυτό κι ο Δημήτρης Κοκολινάκης που σχεδίασε τους  φωτισμούς, παρακολουθώντας τον «Φ» στην κίνησή του στο χώρο και εστιάζοντας σωστά σε αυτόν και στις ιστορίες που αναδύονταν.

Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας «μετακινήσει» από την ασφάλεια της «καρέκλας» (ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.
(Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι του Βαγγέλη Μακρυγιάννη)

Περισσότερα για την Παραστάση εδώ

Πηγή – mix grill

(06/05/2019)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ