“Όταν η Εμπλοκή Ξεκινάει από το Τραπέζι” | Θανάσης Δόβρης

Ο Θανάσης Δόβρης θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο υποκριτικής, που θα διερευνά τον ποιητικό λόγο και τη σχέση του με τον σύγχρονο θεατρικό λόγο.

Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την καθοριστικής σημασίας αξία της θεατρικής ανάγνωσης, όχι με όρους ”αριστείας”, αλλά με την έννοια της δέσμευσης. Το διάβασμα του ηθοποιού ως τρόπου ζωής και η αποφυγή της καλής, ”επίσημης” ανάγνωσης. Με όχημα σκηνές από τον ”Μάκβεθ” του Σαίξπηρ και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα εξερευνήσουμε τα εργαλεία διαχείρισης του ποιητικού λόγου και θα ανακαλύψουμε πώς μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο, παλλόμενο και ζωντανό λόγο.

Μια φυσική καταστροφή, όπως η πανδημία, αυτόματα ορίζει, θα λέγαμε, έναν λευκό καμβά, έτοιμο προς όλες τις πιθανότητες, να ζωγραφιστεί από την αρχή. Σ’ αυτό το πεδίο, ο εξουσιαστής και ο εξουσιαζόμενος θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για το δικό τους όφελος ο καθένας. Το ζήτημα της εξουσίας, η δυνατότητα άσκησής της, η ευκαιρία να παίξει με τα όρια, είναι ζητήματα που θίγονται στον Μάκβεθ και μας αφορούν ακαριαία πια.