Θα Πεθάνω Αν Πεθάνεις,
ένα έργο της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren,
σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα.

“Κάπως έτσι είναι… Αυτή είναι η γαμημένη επιθανάτια αγωνία… Τώρα όμως θα διασκεδάσουμε μέχρι θανάτου. Όλοι μας.” A.M. Nygren

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ το έργο της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren έδωσε την πρεμιέρα του 6 Ιανουαρίου 2017 στο Χώρος Θέατρο σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, και μια ομάδα ταλαντούχων νεότατων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη συγγραφέα την Anna Maria Nygren κι ένα έργο ανατρεπτικό το οποίο θίγει ζητήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα.

ΤΟ ΕΡΓΟ…

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα.  Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις  αγάπης και  φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς.  Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση.  Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου.  Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα.  Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή.  Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς.  Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που αδιαφορεί για αυτά, έτσι και εμείς είμαστε σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για μας και εμείς για αυτόν, είμαστε αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι πράξεις μας, που τις κάνουμε ενώ τις φοβόμαστε, ενώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης
Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Πέγκα
Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

υλικο παραστασησ

Κριτικεσ παραστασησ

Στο «Θα πεθάνω αν πεθάνεις» τα αδιέξοδα της εφηβείας αποκτούν σάρκα και οστά – CLICKATLIFE

«Η εξερεύνηση του σώματος του άλλου ισοδυναμεί με αυτή του κόσμου και είναι μία συναρπαστική και περιπετειώδης διαδικασία που κάνει όλες τις αισθήσεις τους να λειτουργούν σαν το κορμί τους να είναι ένας εκρηκτικός μηχανισμός που μόλις πυροδοτήθηκε… Λείπουν τέτοιες παραστάσεις από το αθηναϊκό θεατρικό σανίδι, οι οποίες δηλαδή έχουν νεύρο και ψυχή και στηρίζονται σε σύγχρονα κείμενα που ανταποκρίνονται στις αγωνίες των νέων ανθρώπων της εποχής. Θεωρούμε αρκετά σημαντικό το συγκεκριμένο ανέβασμα για να εντοπίσουμε ελαττώματα και αυτό διότι το ακατέργαστο στοιχείο είναι που προσδίδει την αμεσότητα»

Κριτική θεάτρου – «Θα πεθάνω αν πεθάνεις» – Enetpress

«Η ευφυής Έλενα Πέγκα, σκηνοθέτις με αξιόλογη συγγραφική δουλειά στο χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μια νεότατη συγγραφέα από τη Σουηδία, την Anna Maria Nygren, και ένα έργο παραβατικό που θίγει το ζήτημα της ταυτότητας του σημερινού κόσμου μέσα στο οποίο μεγαλώνουν οι νέοι άνθρωποι»

Τρεχουσεσ παραστασεισ

Προσεχεισ παραστασεισ