ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος ήταν η έρευνα ενός «φτωχού θεάτρου» με χαρακτηριστικά και σκηνικό κώδικα τροφοδοτούμενα από το θέατρο των μπουλουκιών που έδρασαν στην ελληνική περιφέρεια κατά τον 20ό αιώνα.

Το 2005 ο Χώρος ξεκινά την δραστηριότητα του ως περιοδεύων θίασος με στόχο την αναζήτηση με απενοχοποιημένη διάθεση μιας ταυτότητας απαλλαγμένης από τις ιστορικές ψευδαισθήσεις του παρελθόντος, ένα θέατρο μακριά από το φολκλόρ και τα στερεότυπα της ελληνικότητας και ταυτόχρονα την σκηνική εκπαίδευση ενός ηθοποιού αυτόνομου και καταρτισμένου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σκηνικού κώδικα και της ζωής που επιβάλλει η συνεχής μετακίνηση και οι ανορθόδοξοι θεατρικοί χώροι.

Με κάθε του παραγωγή ο θίασος θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα σε μια ποικιλία θεατρικών και μη χώρων και θα έρθει σε επαφή με διαφορετικά είδη κοινού. Θα προσκληθεί σε φεστιβάλ στην Ευρώπη
(Euro Art Festival-Blagoevgrad-Βουλγαρία 2006, Dialog Festival-Wroslaw-Πολωνία 2007, 40ο Tampereen Teatterikesa -Tampere-Φινλανδία 2008, 43o Kontrapunkt International Festival-Szczecin-Πολωνία 2008, Sibiu International Theatre Festival-Sibiu-Ρουμανία 2009, Heidelbergerstuckemarkt-Χαϊδελβέργη-Γερμανία 2013, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου-2006- 2007- 2010- 2012- 2013- 2015, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας-Κιλκίς 2007, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας- Λευκωσία-Κύπρος 2009) και θα συνεργαστεί με μεγάλους οργανισμούς (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσσός,Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).

Το 2008 η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα του έργου του Σάκη Σερέφα “Λιωμένο Βούτυρο” σηματοδοτεί την εντονότερη σχέση του θιάσου με την Αθήνα και καταλήγει με την μετεγκατάσταση του “Χώρου” στην πρωτεύουσα.

Τον Μάρτιο του 2016 η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος εγκαινιάζει τη θεατρική στέγη στην οδό Πραβίου 6 με την επωνυμία <<Χώρος>> ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Το θέατρο Χώρος είναι μια θεατρική σκηνή, ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος νέων θεατρικών καλλιτεχνικών προτάσεων αλλά και σημαντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο “Χώρος” εγκαινιάστηκε με την παράσταση Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σ. Κακάλα το 2016. Από τότε έως σήμερα παρουσιάστηκαν εκεί όλες οι παραγωγές της εταιρείας θεάτρου Χώρος: Greek Freak-Ανεμοδαρμένα Ύψη (σκην. Σίμος Κακάλας), Περιμένοντας τον Γκοντό, Η Πτέρυγα (σκην. Έλενα Μαυρίδου).

 

Φιλοξενίες:

-Θα πεθάνω αν πεθάνεις, σκην. Έλενα Πέγκα
-Football, το παιχνίδι της ανθρωπότητας, σκην. Τριαντάφυλλος Δελής
-Dracula, σκην. Θοδωρής Ελευθεριάδης
-Σχόλιο για την Ηλέκτρα, σκην. Γιώργος Ματζιάρης
-Κεφάλαιο Αθήνα | Athens Capital, σκην. Δημήτρης Μπαμπίλης
-Καλλιόπη, ο δρόμος των τεράτων, σκην. Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
-Father Help Us – Ένα Show για τον Πατέρα μου, σκην. Ηλίας Αδάμ
-Το μήνυμα, σκην. Ανθή Φουντά
-Οι κόρες, σκην. Μαριάννα Ράντου, Ηλέκτρα Σκορδά

 

Εκπαίδευση:

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Χώρου περιλαμβάνεται για 5ο συνεχόμενο χρόνο η λειτουργία του ετήσιου θεατρικού του εργαστηρίου με θέμα “Υποκριτική με μάσκα”, ενώ το 2019 για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σεμινάριο δίμηνης διάρκειας σχεδιασμού φωτισμών και βίντεο για μουσικά θεάματα, θεατρικές παραστάσεις, video mapping, rigging, safety με τίτλο “Stage Lighting, Video Art and Safety. Design the Show” από τους Περικλή Μαθιέλλη και Χριστίνα Θανάσουλα. Επιπλέον, έχουν φιλοξενηθεί καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως η Αλεξάνδρα Καζάζου, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, ο Αντώνης Μυριαγκός κ.ά., οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά σεμιναρίων υποκριτικής.

 

Βραβεία:

-2007 ο «Χώρος» βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων
Κριτικών για την παράσταση Απόκοπος καθώς και για την δραστηριότητα της στην περιφέρεια .
-2008 Έλενα Μαυρίδου (βραβείο Κουν και Μελίνα Μερκούρη)

 

Παραστάσεις:

The Goλfω project, Σπύρος Περεσιάδης Goλfω! 2004, Goλfω!summermix 2004, Goλfω! reloaded 2005, Goλfω!2.3 beta 2006, Goλfω!director’s cut 2013
Νούτικα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων (καλοκαίρι 2006, εκτενής περιοδεία σε χωριά της Πίνδου)
Απόκοπος, του Μπεργαδή, (2006-10 Φεστιβάλ Αθηνών, Εκτενής περιοδεία Κρήτη)
Λιωμένο Βούτυρο, του Σάκη Σερέφα (2008 Εθνικό Θέατρο)
Recycle, (2009 Εθνικό Θέατρο)
Άσκηση Erofili 1, 2009 (Περιοδεία σε χωριά της Κρήτης)
Λιωμένο Βούτυρο revisited, (Περιοδεία 2010)
Άσκηση Erofili 2, 2010 Μικρή Επίδαυρος
Erofili synopsis, 2012 Φεστιβάλ Αθηνών, Περιοδεία
Σύσσημον, (2013 Επίδαυρος, ΕΜΣ ΚΘΒΕ)
Τέλος, (2013 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)
Ορέστης σπουδή Α, 2015 Θεσσαλονίκη περιοδεία, Χώρος
Ορέστης σπουδή Β, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 2015, Ελληνικό Φεστιβάλ
Ορέστης, θέατρο Χώρος 2016
Greek Freak/all star game, Ελληνικό Φεστιβάλ 2017
Greek Freak/fire and fury!, θέατρο Χώρος 2017
Ανεμοδαρμένα Ύψη, θέατρο Χώρος 2018
Περιμένοντας τον Γκοντό, θέατρο Χώρος 2018
Η Πτέρυγα, θέατρο Χώρος 2020
Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα άγρια φύλλα, θέατρο Χώρος 2020
Ο Λάμπρος, θέατρο Χώρος 2021
Άλκηστις, θέατρο Χώρος 2022
Ρωμαίος και Ιουλιέτα Straight Outta Verona, θέατρο Χώρος 2022

 

Στόχοι-δράσεις:

• η καλλιτεχνική έρευνα γύρω από το λαϊκό θέατρο και τη χρήση της θεατρικής μάσκας
• η παρουσίαση εικονοπλαστικών σκηνοθετικών προτάσεων με θέματα κοινωνικού περιεχομένου όπως πχ. η μητρότητα και το παιδί (“Η Πτέρυγα”-2020)
• η παρουσίαση παραστάσεων ερευνητικού χαρακτήρα. (Το 2019-2020 φιλοξενήθηκαν παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού θεάτρου το 2018.)
• η παρουσίαση παραστάσεων για παιδιά με εργαλεία όπως οι μάσκες, οι κούκλες και οι μαριονέτες ( Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα άγρια φύλλα)
• τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, δημιουργία ενός πρόσφορου εδάφους συζήτησης με θέματα γύρω από το Ερευνητικό θέατρο
• καλλιτεχνικές συμπράξεις και συμπαραγωγές (Σύγχρονο θέατρο, Tempus Verum-Εν Αθήναις)
• έμφαση στην εκπαίδευση
• δημιουργία ετήσιου θεατρικού εργαστηρίου υποκριτικής για επαγγελματίες ως μετεκπαίδευση στην υποκριτική με βασικό άξονα την υποκριτική με μάσκα που απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κουκλοπαίχτες και performers.
• σεμινάρια υποκριτικής με καταξιωμένους σκηνοθέτες και δασκάλους υποκριτικής.
• τρίμηνα σεμινάρια σχεδιασμού φωτισμών.
• βραδιές ζωντανής παραδοσιακής μουσικής (Το θέατρο μετατρέπεται σ’ένα αλώνι, όπου μουσικοί και χορευτές γλεντούν υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων που συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα.)

Η εταιρεία θεάτρου Χώρος επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ανεμοδαρμένα Ύψη 2017, Η Πτέρυγα 2019, Βάκχες 2020).

Οι εγκαταστάσεις μας

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ

Το θέατρο «Χώρος» διατίθεται προς ενοικίαση για την πραγματοποίηση παραστάσεων για την σεζόν 2022-2023.

Το θέατρο μας βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Πραβίου 6-8, στην περιοχή Βοτανικός. Αποτελείται από ισόγειο χώρο 200 τ.μ., φουαγιέ 88 τ.μ. με 2 wc, καμαρίνια με 2 wc και ντουζιέρες, πλήρως λειτουργική τουαλέτα ΑΜΕΑ και προαύλιο χώρο. Η σκηνή έχει διαστάσεις 11 Πλάτος επί 7 Βάθος και 6,5 μ. ύψος και το θέατρο κλιματίζεται.

Ο αριθμός θέσεων αποτελείται από 120-180 αναλόγως την διάταξη. Ο χώρος είναι άρτια ηχητικά εξοπλισμένος με ηχητικό σύστημα EV και JBL, ασύρματα χειλόφωνα, Sennheiser, δυναμικά και πυκνωτικά μικρόφωνα και κονσόλα ήχου Yamaha.

Στον φωτιστικό εξοπλισμό μας  συμπεριλαμβάνεται Zoom Profile ETC and FOS, Pc, Fresnel, par64, led pars RGBW, white variable led pc, 1 moving head spot Clay Pay 1500 HPE, 1 moving head spot Chauvet Maverick, 40 dimmer channels και grandma 1 onpc console.

Το θέατρο Χώρος είναι μια θεατρική σκηνή, ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος και σε νέες θεατρικές καλλιτεχνικές προτάσεις αλλά και σε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που δίνει την δυνατότητα σε καλλιτέχνες και ηθοποιούς όχι μόνο να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά και να την αναπτύξουν σε ένα περιβάλλον που αναζητά και δίνει «χώρο» στην έμπνευση και την δημιουργικότητα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε! Εσάς και το έργο σας!

Εργαζόμενοι στο θέατρο χώρος

[dica_divi_carousel centermode=”on” loop=”on” arrow_nav=”on” equal_height=”on” advanced_effect=”coverflow” coverflow_rotate=”10px” arrow_nav_color=”#ffaa00″ arrow_bg_color=”#1a1919″ arrow_position=”middle-outside” arrow_font_size=”40px” arrow_position_tablet=”middle-outside” arrow_position_phone=”middle-inside” arrow_position_last_edited=”on|phone” arrow_font_size_tablet=”40px” arrow_font_size_phone=”34px” arrow_font_size_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” title_text_align=”center” title_text_align_tablet=”center” title_text_align_phone=”center” title_text_align_last_edited=”on|desktop” global_colors_info=”{}” title_text_color__hover_enabled=”on|hover” title_text_color__hover=”#ffaa00″][dica_divi_carouselitem title=”Έλενα Μαυρίδου” url=”#bio_mavridou” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/01-yorgos-kaplanidis-e1651158336358.jpg” image_lightbox=”off” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Δήμητρα Κούζα” url=”#bio_kouza” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/02-peg-leg-green-scaled.jpg” image_lightbox=”off” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Γιώργος Μαυρίδης” url=”#bio_mavridis” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/03-peg-leg-green-scaled.jpg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Περικλής Μαθιέλλης” url=”#bio_periklis” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/04-peg-leg-green-scaled.jpg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Γιάννα Αλ Νακά” url=”#bio_naka” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/05-peg-leg-green-scaled.jpg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Μαρία Τσολάκη” url=”#bio_tsolaki” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/08-peg-leg-green-scaled.jpg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Δανάη Γκουτκίδου” url=”#bio_danai” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/09-peg-leg-green-scaled.jpg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem title=”Κωνσταντίνος Αλέξης” url=”#bio_alexis” button_url_new_window=”1″ image=”https://horostheatre.gr/wp-content/uploads/2022/04/10-photo-kostalexis-scaled-e1651157583306.jpeg” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dica_divi_carouselitem][/dica_divi_carousel]